Het is een soort herfst op La Palma. Niet de koude, natte herfst waarover we in jullie apps lezen, met 12 graden en buien. Maar toch, behoorlijk bewolkt en winderig, met soms wat regen en echt niet warmer dan 20 graden…
De laatste dagen spelen zich rond de boot en de haven af en er gebeurt niet heel veel. Ik doe wat klusjes aan de boot, we lezen of proberen wifi op te vangen. Als de Fred Olsen ferry hier ligt dan hebben we soms Fred Olsen wifi. Op de boot wisselend de havenwifi en op het terras de haven- of caféwifi. En we lopen Santa Cruz even in om een boodschap te doen of een van onze favoriete cortado’s te drinken.
Je denkt: ‘Rustig in de haven’. Helaas…
Met dat er meer wind is zijn er meer golven buiten en een beetje swell (deining) weet ook de haven te vinden, ondanks de gate die een paar jaar geleden in de ingang gemonteerd is. Je ziet het niet direct aan het water, maar het effect op de boten is groot. We liggen heen en weer te stuiteren en te schommelen. De steigers en de touwen kraken. En ik ben blij dat ik nog wat extra schokdempers uit NL heb meegenomen.

Herfst is ook een mooi moment om de keuken in te duiken. De boot is voorzien van een tweepits gasfornuis waar ook een oventje in zit. Handig om te bakken maar verbruikt wel aardig wat gas volgens mij. Wat ook kan is de “Omnia”, een Wonderpan van de Lieve Toverfee, waarmee je eigenlijk een oventje op het gasfornuis hebt, Door de vormgeving – de hitte gaat door het ‘schoorsteentje’ omhoog en verspreidt zich onder het deksel (hier niet weergegeven). Je zet ‘m 10 minuten op hoog gas om heet te worden en draait het gas dan laag.
Prima geschikt voor afbakbroodjes en ovenschotels. Maar ook om appeltaart in te bakken. Of een halve.
Ik noemde al de cortado, ondertussen wel onze favoriete koffie hier geworden. Zit een beetje in tussen espresso machiato en cappuccino en omdat ze de melk altijd heel heet maken niet zo’n lauwe bak als cappuccino soms kan zijn.

De cortado wordt hier ‘natural’ gedronken (met alleen beetje hete melk) of ‘leche leche’ waarbij ook wat gecondenseerde melk wordt toegevoegd.
Maar als het dan toch wat kouder is, of zondag, dan is deze typisch Canarische koffiedrank niet te versmaden. De ‘barraquito’ of ‘barraco’. Een laagje gecondenseerde melk, wat Licor 43, wat hete melk, wat koffie en wat melkschuim, zorgvuldig in laagjes gerserveerd en hartverwarmend lekker.
Het filmpje bracht me meteen terug naar Cassis in zuid Frankrijk. Op zee was ik nooit zeeziek, maar in die haven….en wij hadden geen schokbrekers, helaas.
We kwamen daar als laatsten binnen en kregen daar de laatste plaats maar ook de slechtste.
De foto van de zuidpunt laat een dor en doods beeld zien. Groeit er niets? De temp. Is in elk geval wel lekker, dat is dan meegenomen. En nu maar geduldig op betere wind wachten.
Op die jongste lava uit 1971 groeit (nog) niets inderdaad. De aarde heeft wat minder haast dan wij. Uiteindelijk zal dit helemaal begroeid raken – na erosie is het hele vruchtbare grond
Lekker geluidje ook, dat gepiep en gekraak…
Fijn om weer van jullie te lezen! En die koffie… maak je die een keer voor ons als jullie weer in het Baarnse zijn?
Veel liefs van Daan, Hans en Matthijs
Goed plan, ga ik ff oefenen….
Ja wordt (weer) slapen met oordoppen
Via Annejet van jullie reis gehoord. Net even “bijgelezen”. Wat een bijzonder avontuur!!. Heel erg interessant om te lezen. Dank daarvoor. Groeten van Adrick en Willy uit Tiel